Zeeland popt

Op het moment dat ik me bedenk wat niet-Zeeuwen wel niet van de Zeeuwse popmuziek moeten denken, slaat het aeschynanthus me op de kaken. Bløf beloofde een rockplaat (niet dat ik daarop zit te wachten), maar de nieuwe plaat April is gewoon weer diezelfde herkauwde Sky Radio rommel waar hopelijk iedereen met een muzieksmaak zich razendsnel van distantieert. Nee dan Racoon. De muziek die de band maakt is net zo grijs als de vacht van het dier waarna het is vernoemd. In plaats van Neerlands trots gaat de band steeds meer op Duitsland’s trots lijken, The Scorpions. Melodieuze rock, alleen geschikt voor doven en hardhorenden.

Yes You Did was lange tijd de Zeeuwse band die je in elke aftands stinkend hol die men durfde te bestempelen als een kroeg, zag spelen. Groots dachten de bandleden wel. In een interview antwoord één van de muzikanten op de vraag “toekomstbeeld van de band” met de woorden “ja veel – top op de pops”. Logisch natuurlijk wanneer de invloeden voortkomen uit “oude metal , de eerste metal die nu een beetje rock genoemd word – het gaat meer om de melodieuze metal.” Gelukkig heeft de zanger nog meer noten op zijn zang: “ik werk in het dagelijkse leven bij de Kijkshop in het magazijn, voor de rest ben ik met muziek bezig”. De Zeeuwse band die ik echter live het meest heb moeten aanschouwen, is Copycat. Dit jaar spelen ze al tien jaar dezelfde uitgemolken covers in dezelfde uitgemolken kroegen en om dat te vieren doen ze een triomfantelijke en retrospectieve tournee langs alle kroegen waar ze nog steeds iedere week het publiek de tent uit spelen. Zelfs als datzelfde publiek na drie weken comazuipen hun gal gorgelend langs de rand van het podium ligt.

Is het zo slecht gesteld met de Zeeuwse popmuziek? Jazeker. Het resultaat van wat wedstrijdjes als de Zeeuwse belofte (uitzondering: Jay Minor), Hooikoorts en Regioruis oplevert, doet je bijna naar Brabant verhuizen. De ene na de andere Arduincliënt krijgt bij het bezoeken van een concert van een nog door te breken Zeeuwse band het idee dat muziek maken helemaal niet zo moeilijk is. Een objectief persoon zal het jostiband metalfest waarschijnlijk nog een hoger cijfer geven, trouwens.

Een aantal jaren geleden leek het even of er meer dan alleen akkerbouw is toen Muziek Podium Zeeland werd opgericht. Heel even. Daarna bleek dat deze stichting voornamelijk gerund wordt door gepensioneerden zonder zeilboot en gebaseerd is op vriendjes- en kennissenpolitiek. Het jazzfestival in Middelburg is dan ook het enige wat dit stelletje geraniumliefhebbers goed kan doen. Eerlijk is eerlijk, m’n bek viel open toen ik zag dat Nils Petter Molvaer in Middelburg speelde. Maar waarom nou weer in de onexploiteerbaar verklaarde schouwburg? De overige optredens die deze vermoedelijk té gesubsidieerde organisatie weet te regelen, vinden vooral plaats in de Grote Kerk te Veere en omvatten iedereen die Berdien Stenberg kan naspelen. “Cultuur in Middelburg blijft behelpen”, zeker met een rollator.

Er moet eens goed in die zeeklei geroerd worden. Kort geleden leverde dat een teken van leven op van de van oorsprong Zeeuwse band This Beautiful Mess in De Spin. Op deze boerenvariant van The Editors mogen we best een beetje trots zijn. Ook de subsidiegeile ambtenaren die zich met muziek in Zeeland bemoeien ruiken verandering. Vorige week werd er een heus driedaags popsymposium georganiseerd in De Spot, het enige podium in Middelburg met allure. De conclusie? De Zeeuwse podia moeten beter worden en er moet serieus nagedacht worden over een middelgroot podium in Zeeland. Want, uit onderzoek is gebleken, er lekt nogal wat popgeld weg. Meer dan de helft van het concertbezoek van Zeeuwen vindt buiten de provincie plaats. En dat terwijl er op duizend inwoners één popband wordt geteld, een beter gemiddeld dan “popprovincie” Brabant.

Men vergeet even hoe representatief dit onderzoek eigenlijk was. Het werd namelijk uitgevoerd door twee studenten van de Middelburgse Roosevelt Academy. Ik kan me mijn “studietijd” nog goed herinneren. Daarnaast is het onderzoek gehouden onder 0,1 % van de bevolking, waaronder 90% studievriendjes. In plaats van alles weer omver te gooien omwille van een onderzoek, zou er beter wat meer samengewerkt worden tussen podia, media en subsidie verstrekkende organisaties. Vooral op het gebied van promotie valt er veel te halen. Het is triest om te zien dat er op een topband als Sunset Rubdown slechts een twintigtal mensen afkomt. Er zijn genoeg gelegenheden om een band te gaan zien, en wanneer je een brede smaak hebt en mobiel bent kun je drie keer per week de deur uit. Een middelgroot podium gaat echt geen Brabanders naar de provincie trekken. Zie eerst maar eens middelgrote acts te lokken. Voorlopig zijn grote namen alleen nog te zien op enkele (na)zomer festivals.

Eén uitkomst van het onderzoek ben ik het wel mee eens. Een intensiever en interactiever gebruik van internet kan de kwaliteit van de popscene in Zeeland danig verbeteren. De VPRO zag wel heil in een Zeeuwse editie van hun muziekmagazine / programma 3voor12. Hoewel ik niet van gratis werken houd, twijfelde ik niet lang om mezelf aan te melden als vrijwilliger voor dit medium. Dus vanaf nu zijn er ook schrijfsels van mij hier te lezen. Of de VPRO moet na de proefperiode anders beslissen. Overigens is dat geen excuus voor de stilte van de laatste week op mrbungle.nl. Binnenkort weer een update.

Reacties

  1. songsoverruins

    Hmm, dat onderzoek werd uitgevoerd door studenten van de Rotterdamse hogeschool. Een van de studenten is mijn jongere broer : P Kreeg zijn afstudeerverslag een paar weken geleden nog te lezen.

    Zeeland heeft nog een aantal dingen tegen zich werken, onder andere zijn ligging en de slechte verbindingen tussen de verschillende eilanden, aldus dit rapport.

    De enquete was overigens weer uitbesteed aan een derde partij, blijkbaar een bedrijf gespecialiseerd in het afnemen van enquetes (bestaan die dan??).

    Grappig te lezen dat het zo leeft onder de Zeeuwen : )

  2. Bericht
    Auteur
    mrbungle

    Volgens mij zijn er meerdere “onderzoeken” geweest, ook door studenten van de RA. Weer een bewijs van het gebrek aan communicatie en samenwerking. Bedankt voor je reactie!

  3. Bart

    … ook leuk om te zien hoe de Sunset Tour allemaal uitverkochte shows (200-500) in Zagreb, Moskou, Krakow etc hebben en dat Vlissingen gewoon fucking 37 betalende bezoekers heeft… we suck

  4. Helen

    Beste mr. Bungle,

    Geweldig artikel moet ik wel zeggen. Wie dingen zegt als ´herkauwde skyradio rommel´, ´uitgemolken covers in uitgemolken kroegen´ en mijn ultieme favoriet ´jostiband metalfest´ kan bedenken moet toch we ontzettend veel te doen hebben in zijn leven. Het feit dat je uitspraken totaal niet slaan op hoe deze bands nu in de wereld staan of om het in jouw taal te zeggen ´je uitgemolken achterhaalde onzin´ in je blogs verkondigt schijn je even vergeten te zijn. Ik adviseer je daarom dringend eerst je feiten te checken voordat je je, ja laten we er nog eens een in gooien, ´ononderbouwde achterbakse eenzijdige telegraaf-niveau blogs´ plaatst. Met de intentie te zeggen dat ik geloof dat wikipedia zelfs nog betrouwbaarder is dan jouw kwalitatief uitermate teleurstellende blog, sluit ik graag of met een quote van de bassist, Trevor Dunn, zelf: “Mr. Bungle is dead and I’m happy about it”. (2003) Ik hoop dat je je ooit realiseert dat je prachtige pseudoniem, en alles wat je eronder verzint, misschien wel je beloved band moet volgen naar waar hij nu is. En dan? Ach, misschien hebben ze nog wel een baantje voor je bij de kijkshop.

    Met vriendelijke groet,

    Helen

  5. Bericht
    Auteur
    mrbungle

    Beste Helen,

    Hartstikke bedankt voor je reactie! Je hebt de twijfelachtige eer als eerste een negatieve reactie achter te laten op dit blog. En dat net op het moment dat ik cynischer, sarcastischer en meer kwetsend voor de dag wilde komen, omdat dit soort reacties uitbleven.

    Voor iemand verbonden aan schijnbaar de Roosevelt Academy val je me tegen. Niet alleen bevat je tikwerk spellingsfouten, maar je lijkt ook te vergeten dat het internet, en daarmee weblogs, een vrije wereld is en bovenal subjectief. Het kan mij geen ene zier schelen hoe die “bands” nu in de wereld staan, ik vind de muziek gewoon nog geen strontvlieg waard. Als ik iets met feiten wil onderbouwen, doe ik dat, en anders niet. Betrouwbaarheid is nooit mijn intentie geweest. Gezien er op de computers van de Roosevelt Academy Firefox is geïnstalleerd, moet het ook voor jou geen probleem zijn om wanneer je een site niet aanstaat weg te klikken naar de volgende.

    Je bent blijkbaar een Telegraaflezer, maar ik niet, dus ik kan mijn site niet vergelijken met de krant van wakker Nederland. Ook denk ik niet dat ik ooit zal worden aangenomen bij de Kijkshop. Zoals je misschien weet lopen de winkels niet meer zo goed en heeft de internettak te kampen met zware concurrentie. Ik heb weinig tot geen ervaring als magazijnmedewerker en bovendien worden in tijden van crisis slechts weinig nieuw personeel aangenomen.

    De band Mr. Bungle is al een tijdje ter ziele ja, een voorbeeld die meer bands zouden moeten volgen. Overigens is de naam Mr. Bungle niet zozeer specifiek aan de band ontleend, maar aan de betekenis van het woord “bungle”. Een beetje zelfspot siert de mens, namelijk. Wellicht ook een ideetje voor jou? In ieder geval hartelijk bedankt voor je bezoek, reactie en promotie!

  6. broeder dieleman

    Ik wil graaaag reageren, maar dat fucking internet leent zich er zo slecht voor. Graag zet ik er een keer op een andere plek een boom over op. Aanstaande donderdag wel voor het eerst in anderhalf jaar programmeursoverleg. Vrijdag Great Lake Swimmers!

  7. sjoerd

    hey, wat ik me nou af vraag,
    waarom je vrijwilliger bent geworden bij 3voor12 Zeeland als je de zeeuwse muziek kort gezecht KUT vind.

    gr Sjoerd

  8. Bericht
    Auteur
    mrbungle

    Sjoerd,
    Wat ik me nou afvraag, waarom leer je niet eerst lezen en schrijven voordat je reageert op weblogs? Eerlijk gezegd (met een “g” ja) heb ik weinig zin om aan een kleuter zoals jij verantwoording af te leggen, maar toch: uit mijn post blijkt dat ik vooral ziek ben van de bands die Zeeuwse popmuziek personaliseren. De gemiddelde Nederlander kijkt vaak niet verder dan de bands genoemd in de eerste twee alinea’s, terwijl er daarnaast genoeg Zeeuws talent rondloopt. Een website als 3voor12Zeeland is een uitgelezen mogelijkheid om de lezers daar bewust van te maken. Daarnaast draait 3voor12Zeeland niet alleen om puur Zeeuwse acts, maar ook om optredens die in de provincie plaatsvinden.
    Dáág Sjoerd.
    En p.s.: ik heb liever niet dat je vieze woorden als “KUT” gebruikt, want mrbungle.nl is een geciviliseerde website. Anders zal ik je godverdomme ‘ns een ip-ban geven!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *